Det nya regeringsprogrammet är väldigt bra för oss österbottningar. En regeringsbas på fem partier med bred ideologisk bas kräver naturligtvis förhandlingar, kompromisser och respekt för varandras åsikter. I ett flerpartisystem kan inget parti få allt men jag är nöjd med resultatet. Vi har ett regeringsprogram som betonar social rättvisa, ambitiös klimatpolitik och utbildning och kunnande.

Innan valet sade jag och SFP att riksdagsvalet kommer att bli ett utbildningsval. Nu kan vi handen på hjärtat säga att vi har ett regeringsprogram som satsar stort på utbildning, kunnande och forskning. Den svenskspråkiga utbildningens särdrag, utmaningar och utvecklingsbehov från småbarnspedagogiken till högskoleutbildningen ska utredas. Yrkesutbildningen och gymnasiet får viktiga tilläggssatsningar. Yrkeshögskolornas samt universitetens grundfinansiering förstärks. Studiepenningen ska åter igen indexbindas. Läropliktsåldern höjs till 18 år vilket förutsätter att utbildningen på andra stadiet är avgiftsfri. Det här är något som jag hoppas ytterligare skall stärka utvecklingen av bland annat Optima, Yrkesakademin som helhet och dess enhet i Närpes.

För våra österbottniska företag kan det vara glädjande att höra att regeringen kommer att vidta snabba åtgärder för att svara på bristen på kompetent arbetskraft. Dels handlar det om att utbilda vuxna med svaga grundläggande färdigheter och att se till att det finns ett täckande nätverk med utbildning på andra stadiet i hela landet så att tillgången på kompetent arbetskraft ska kunna säkerställas. Dels handlar det om att öka arbetskraftsinvandringen. Ett åtgärdsprogram för att öka invandringen av kunnig arbetskraft ska utarbetas.

Regeringsprogrammet har också noterat jordbrukets trångmål och har som mål att förstärka det inhemska jordbrukets verksamhetsförutsättningar. Regeringen tryggar stödnivåerna. Lantbruksföretagarna kommer inte heller att orsakas extra kostnader på grund av lagstiftningsåtgärder utan dessa kompenseras. Dagligvaruhandeln ska föreläggas att dela uppgifter som den samlar in om konsumtionen. Dessutom vill regeringen med hjälp av lagstiftning försvaga dagligvaruhandelns överlägsna förhandlingsposition och på så vis stärka producentens ställning i livsmedelskedjan. Detta gäller bland annat handelns egna märken, de så kallade private label-produkterna.

Det nya regeringsprogrammet innehåller flera förnyelser och målsättningar som förbättrar österbottningarnas vardag. Nu blir det regeringens och de respektive ministrarnas uppgift att börja driva regeringsprogrammets målsättningar framåt. Av allt att döma, ser det ljust ut för Österbottens del.

Anders Norrback, riksdagsledamot, SFP