Riksmötet öppnades på onsdagen med sedvanliga högtidliga ceremonier. Nu kör vårens arbete igång.
Enligt min bedömning kommer vårens två stora utmaningar att kretsa kring klimat och sysselsättning. Inom SFP har vi som mål att genomföra ambitiös klimatpolitik som främjar sysselsättningen och samtidigt förbättrar medborgarnas välmående. Utan att glömma andra viktiga frågor som till exempel förbättringar i äldreomsorgen och barnfamiljernas situation. Den gångna veckan har bevisat mig att SFP och regeringen klarar av att leverera.
Veckan började med regeringspartiernas gemensamma klimatseminarium i Helsingfors. Det finns många utmaningar men andan på seminariet var god och utfallet var positivt. För att nå Finlands ambitiösa mål om att vara koldioxidneutralt år 2035 har regeringen bestämt att grunda en klimatfond som ska stöda industrins omställning till lägre koldioxidutsläpp. Regeringspartierna presenterade också en vägkarta för minskade utsläpp och i den ingår genomförandet av en rättvis energiskattereform. Jag tycker det är viktigt att regeringspartierna vill signalera att det är vi beslutsfattare som är ansvariga för att ta beslut om de övergripande lösningarna mot ett klimatneutralt samhälle. Naturligtvis kan var och en göra små miljögärningar men istället för att fokusera på vad medborgarna har på sin tallrik är det allra viktigaste att förändringarna görs på systemnivå. Det betyder i praktiken främjandet av cirkulär ekonomi, cleantech och energieffektivitet för att bli koldioxidneutrala.
En av den absolut mest positiva nyheten från den gånga veckan är att regeringen har kommit överens om att införa bindande vårdarkvoter inom äldreomsorgen. Antalet vårdare inom äldreomsorgen höjs till 0,7 vårdare per klient. Förbättringen är mycket välkommen. Speciellt efter förra vårens avslöjanden om bristerna inom äldrevården blev det klart att det behövs mera personal inom vården. Flera händer lättar på vårdarnas arbetsbörda vilket i leden förbättrar vårdens kvalitet. Det ska vara tryggt att bli äldre, oberoende om man bor hemma eller på ett äldreboende, men det kräver att personalen känner sig trygga att utföra sitt arbete ordentligt och upplever att de orkar. Personaldimensioneringen löser inte ensam alla problem inom äldreomsorgen men är ett stort och viktigt steg i rätt riktning.
Regeringen har i veckan presenterat den planerade familjeledighetsmodellen som ska förbättra jämställdheten i familjerna och arbetslivet. Modellen ökar den inkomstrelaterade föräldrapenningen från nuvarande 11,5 månader till drygt 14 månader. Båda föräldrarna får en lika stor kvot på cirka 6,6 månader, varav cirka två månader kan överlåtas till den andra parten. Dessutom får den gravida föräldern så kallad graviditetspenning under en månads tid innan barnet föds.
Modellen innebär en klar förbättring till nuläget med både längre ledighet och öronmärkta månader till föräldrarna. Samtidigt är modellen flexibel och ger föräldrarna möjligheten att bestämma över hur de vill ta ut ledigheten. En reform av familjeledigheterna får inte ensam papporna att stanna hemma med sina barn utan det krävs också en attitydförändring i arbetslivet och samhället överlag.
Anders Norrback, riksdagsledamot, SFP