I måndags hedrade vi veteranerna. Att få leva i ett fritt demokratiskt land har för mig aldrig känts så angeläget som nu. Vi har de senaste veckorna fått uppleva hur vår rättsstat trots rådande kris visat att den fungerar. Att vi i denna situation kan lita på våra myndigheter och att riksdagen fattar de avgörande besluten är ingen självklarhet i många länder. Att så sker hos oss är våra veteraners förtjänst, deras insats får vi aldrig glömma.

Hanteringen av coronasituationen har fortsättningsvis tagit så gott som all tid i riksdagen, med tillfälliga lagar och förordningar som behandlats i snabb takt.  Den andra tilläggsbudgeten som är rekordstor godkändes förra veckan och den innehåller en bred blandning av tilläggsanslag för olika ändamål, som stöd för att trygga företagsverksamheten, jordbruk och fiskeri samt tilläggsanslag för anskaffning av skyddsutrustningar. Jag vill ge en speciell eloge åt regeringen för att introducera en alldeles ny tillfällig stödform som hjälper familjer som varit tvungna att vara borta från arbetet utan lön.

Regeringen löser praktiska problem så långt det går. En brådskande proposition om att försnabba utbetalningen av arbetslöshetsunderstöd behandlas i snabb takt i riksdagen. För samfällda skogar, renbeteslag och delägda områden ges möjlighet hålla möten på distans. För fiskeområden ges ett extra år för att göra upp skötselplaner. Tiden som ett jakskytteprov är i kraft förlängs med ett år. Alla dessa åtgärder kan verka små men de är ytterst viktiga åtgärder för enskilda medborgare.

Statsministern gav i onsdags riksdagen en upplysning om hanteringen av coronakrisen. Begränsningarna har haft effekt men situationen är fortfarande allvarlig. Tills vidare måste vi på ett eller annat sätt lära oss att leva med viruset. Småningom blir det dags att fundera på att kontrollerat och stegvist börja lätta på begränsningarna som införts för att bromsa virusspridningen. Här intar THL:s rekommendationer en central roll.

Som ett steg i att öppna upp vårt samhälle beslöt regeringen också i onsdags att grundskolorna återgår till närundervisning den 14 maj. Enligt den epidemiologiska bedömningen är det inte mera nödvändigt att hålla skolbyggnaderna stängda och därför finns det inte juridiska grunder att förlänga förordningarna.  Det betyder i praktiken att från och med den 14 maj öppnas skolbyggnaderna stegvist och kontrollerat och att distansundervisning inte längre är möjligt.

Det har varit en utmanande tid för såväl lärare, föräldrar och elever. De är värda ett stort tack. Jag utgår ifrån att distansundervisningens effekter utreds noggrant så att vi kan ta till vara det som varit positivt samtidigt som stödundervisningen försäkras för de elever som hamnat i kläm under denna period. Hanteringen av coronavirusets spridning kommer att påverka oss och vårt samhälle under en lång tid framöver. Det är viktigt att vi följer rekommendationerna och att vi nu börjar öppna upp vårt samhälle på ett behärskat sätt.

Anders Norrback, riksdagsledamot, SFP