Jag gick med i politiken för att motverka de krafter som vill urholka demokratin, försvaga rättsstaten och som anser att mänskliga rättigheter inte finns till för alla. Sådana politiker har makten i flera länder, också inom EU, och sådana åsikter finns också i vårt land.

Aldrig kunde jag tro att jag under mitt första år som riksdagsman skulle behöva fatta beslut om att vår grundläggande mötes- och rörelsefrihet skulle begränsas. Det sker inte lättvindigt, båda rättigheterna är ju garanterade i vår grundlag. Regeringens förslag och riksdagens beslut baserar sig på tillgänglig vetenskap, sakkunnigutlåtanden och noggrann politisk avvägning. Därför har också besluten enligt mig varit väl avvägda och nödvändiga och fattades i enlighet med grundlagen. De gjordes av omtanke om folkhälsan och för att skydda de mest sårbara. Så agerar en humanistisk rättsstat.

Inte ens i kristider får vi ge avkall på rättsstatsprincipen. Till exempel upphävdes isoleringen av Nyland med omedelbar verkan efter att regeringen bedömde att det inte finns någon rättslig grund att fortsätta begränsa rörligheten. Demokratin och rättsstaten är inte något som är gångbart enbart i festtal.

Politiker som anser att våra gränser är för öppna har rimligen fått något att tänka på. Nu får vi ett pris på vad stängda gränser kostar och det priset är förskräckande högt. Hela vår välfärd, med pengar till sådant som skolor, vård, barnbidrag och pensioner, är beroende av en fungerande öppen internationell handel. De som talar för stängda gränser talar i praktiken för lägre välfärd för alla. Stängda gränser stoppar inte virusets framfart.

De som säger att auktoritära länder och diktaturer är snabbare med att fatta beslut har igen bevisligen fel. Kina dolde krisens allvar i början och de som slog larm straffades först och tvingades till offentlig avbön. När ledande politiker i länder som USA, Ryssland och Ungern tvingas agera är det i första hand av omtanke om sin egen maktposition, inte av omtanke om folket. Där öppen kritik inte tillåts eller respekteras börjar de populistiska ledarna beskylla andra för egna tillkortakommanden. Så förbättrar man inte ett samhälle.

När notan för coronakrisen skall betalas kommer våra hemmapopulister att säga hur det mesta gjordes fel, också de beslut de stött. Sådan är populismen.

Vår regering har haft mod att reagera och agera. Varje beslut bygger på de kunskaper beslutsfattarna har i det ögonblicket. Situationen kring covid-19 är helt ny och därför behövs noggranna utvärderingar efteråt som ger oss värdefulla kunskaper för framtiden. Populistisk efterklokhet bara fördummar, det är vi inte betjänta av.

Anders Norrback, riksdagsledamot, SFP