Vi har lyckats bromsa coronavirusets spridning och kunnat ta de första stegen mot att öppna vårt samhälle. Småningom kan vi långsamt övergå till det nya normala. Skolorna öppnades förra veckan och i juni får bland annat restauranger och kaféer successivt öppna. Även om epidemins framfart har avstannat finns viruset fortfarande bland oss och kommer antagligen att vara en tid framöver. Tills vidare måste vi lära oss att leva med viruset på ett eller annat sätt. Därför måste begränsningarna slopas kontrollerat och stegvist. Vi kan också alla bidra till att situationen hålls under kontroll genom att följa försiktighet och de rekommendationer som ges.
Varje beslut bygger på den kunskap som beslutsfattarna har i det ögonblicket. I det stora hela har vår regering gjort ett bra jobb med att hantera coronakrisen. Jag vill speciellt ge en eloge åt regeringen för allt den gjort för att lätta på bristen på säsongsarbetskraft inom jordbruket. Regeringen har redan tidigare beslutit att tillåta inresa för 4 500 säsongsarbetare från länder utanför EU. För att vända på alla stenar i denna fråga gör regeringen det tillfälligt lättare för asylsökanden och de utlänningar som redan finns i landet att arbeta. Alla dessa åtgärder är ytterst välkomna, även om inte tillräckliga, åtgärder för att lätta på den akuta arbetskraftbristen. Situationen är fortfarande kritisk och vi måste hitta ytterligare lösningar till hur vi kan trygga säsongsarbetskraften och ersätta de 16 000 utländska säsongsarbetare som årligen behövs för framförallt vår trädgårdsodling och skogsbärsbranschen.
Den ekonomiska situationen är alltjämt allvarlig. Målsättningen måste vara att förhindra en konkursvåg och rädda arbetsplatser genom att trygga kassaflödet för de företag som tappat hela eller en betydande del av sin marknad. Det stödpaket på cirka 170 miljoner euro för restauranger som bäst ligger i riksdagens behandling är dels avsedd för att gottgöra för begränsningarna i restaurangverksamheten, dels för att stödja återanställningen av personalen. Pälsnäringen, som var bland de första som märkte pandemins effekter, kan glädja sig åt regeringens beslut att bevilja gårdar statsborgen för lån. Borgen beviljas till ett belopp av högst 15 miljoner euro och en betydande del av detta stöd kommer pälsnäringen till godo. Också ett nytt kostnadsstöd för coronadrabbade företag är under beredning.
Trots att coronan ändrat på de ekonomiska realiteterna är det fortfarande viktigt att vi jobbar för ett ekonomiskt, ekologiskt, socialt och regionalt rättvist samhälle. Med de nya ekonomiska tiderna måste vi också göra en ny lägesbedömning, hitta de åtgärder som balanserar ekonomin mest effektivt och göra prioriteringar. Regeringsprogrammets grund ska vi ska inte ändra på men det är både realistiskt och ärligt att säga att vi säkert blir tvungna att prioritera bland regeringsprogrammets ambitiösa målsättningar. Jag vill understryka att det är viktigt att ingen i det här läget låser sig i något hörn utan att vi kan föra en sansad diskussion kring prioriteringarna.
Anders Norrback, riksdagsledamot, SFP