Arbetet i riksdagen har kommit igång med stora frågor denna höst och trots att många av besluten som fattas fortsättningsvis präglas av den rådande coronapandemin, så har nu riksdagen även börjat behandla icke epidemirelaterade ärenden. Denna vecka har vi i riksdagen behandlat medborgarinitiativet om motarbetning av marginalisering och mobbning av unga. Detta är en otroligt viktig fråga, och här vill jag även lyfta fram det ansvar som vuxna har i förebyggande och ingripande vid mobbning. Ett annat medborgarinitiativ som varit på remissdebatt och som jag vill lyfta upp handlar om frågan kring ägande av distributionsnätet för vårt dricksvatten, och i förlängningen om hela vår vattenreserv. Det råder stor enighet om att distributionen bör bevaras i de offentligas regi. Ytterligare ett intressant initiativ som redan fått tillräcklig mängd undertecknare är initiativet om skyddsjakt av varg. Andra aktuella ärenden som behandlats är bland annat EU:s biodiversitetsstrategi och EU:s livsmedelsstrategi från jord till bord.
Budgetrian och sysselsättningsåtgärderna har också tagit upp mycket rum i riksdagen. Oppositionspartierna lämnade in en interpellation till riksdagen där regeringens åtgärder för en ökad sysselsättningsgrad ifrågasattes. I helhet är interpellationen väldigt intetsägande och motförslagen är spretiga. Det ekonomiska läget är för tillfället väldigt utmanande och oförutsägbart och det är inte möjligt att förutspå hur långtgående effekter den rådande pandemin har på vår ekonomi. Regeringen har genom tilläggsbudgeter och arbetsmarknadsåtgärder eftersträvat att vi i fortsättningen tar steget mot den nordiska modellen i sysselsättningsfrågor. Dessa åtgärder kommer att hjälpa arbetssökanden att aktivt hitta sin plats på arbetsmarknaden.
Efter att den akuta krisen är över måste fokus ligga på att få statsekonomin i balans igen. Att hitta verktygen till den ekonomiska tillväxten, och att stoppa skuldsättningen, kommer att vara den centrala frågeställningen inom politiken de följande åren. I en global värld är vi väldigt beroende av den globala ekonomiska tillväxten. Således spelar det en stor roll hur världsekonomin repar sig. Våra största handelspartners är EU-medlemsländer, vilket innebär att vi är starkt beroende av den ekonomiska utvecklingen som sker i de övriga medlemsländerna. På grund av detta kommer ett enat EU att vara ytterst viktigt för att komma tillbaka på tillväxtspåret inom ekonomin.
Samtidigt som vi lever i en viss otrygghet beträffande världsekonomin och pandemiläget, gäller det att blicka framåt. Österbotten har goda förutsättningar för att återhämta sig snabbt, och förstärka sin roll som en föregångare inom flera olika områden. Ett fint exempel på initiativtagandet och framåtsträvandet i regionen är Hållbarhetsveckan i Österbotten som pågår denna vecka. Evenemangsveckan ordnas i samverkan med föreningar, kommuner och företag i regionen. Under veckans gång presenteras hållbarheten ur flera olika perspektiv. Förutom att presentera det redan gjorda arbetet inom hållbarheten, är detta ett forum där nya idéer och tankar kan utvecklas till nya framgångshistorier. Hållbarhetsfrågor är även i fokus när EU prioritera en modern, ren, och sund ekonomi i sin återhämtningsfond. Återhämtningsfonden skall hjälpa medlemsländerna att ta sig ut från coronapandemin och samtidigt utveckla unionen mot de hållbarhetsmål som fastslås i EU:s Next Generation återhämtningsinstrument. Hållbarhetstänkandet är nyckeln för att uppnå framgång i framtiden. Således är det viktigt att Österbotten som region tillsammans arbetar mot gemensamma hållbarhetsmål för att utveckla och förbättra livskvaliteten på ett hållbart sätt.
Jag vill passa på att önska alla läsare ett trevligt veckoslut. För min egen del avslutas arbetsveckan på partidagen i Vanda på lördagen.
Anders Norrback, riksdagsledamot, SFP