Coronaläget i Österbotten har minst sagt varit utmanande de senaste veckorna. I nuläget ser det ut som att den värsta epidemifasen skulle ha litet lugna ner sig. Det vi som samvetsgranna medborgare kan göra, är att följa myndigheternas rekommendationer och leva aktsamt. Epidemin är inte över och vi kommer att se nya fall, men att försöka begränsa smittspridningen är det vi människor fortsättningsvis måste sträva efter.
Förutom corona har riksdagen de senaste veckorna diskuterat en verklig långkörare i politiken, nämligen den mycket omdiskuterade social- och hälsovårdsreformen. Arbetet framskrider och regeringen har nu presenterat ett förslag som godkänts av alla regeringspartier. Ingen reform i denna storlek kommer vara helt felfri, men efter långa förhandlingar kan vi nu vara nöjda med förslaget. Bland annat ändrades finansieringsmodellen i den riktigt som SFP arbetade för. Detta betyder att finansieringen för social- och hälsovårdssektorn i Österbotten är tryggad även i framtiden. Jag vill poängtera att det viktiga nu är att denna reform slutförs, och vi har med detta förslag goda förutsättningar att kunna ro iland denna stora reform. Huvudsaken är att varje finländare nu ska ha rätt till fungerande vård och omsorg, någonting som den senaste årets epidemi har visat att vi inte kan underskatta.
Nu i höst kommer riksdagen även behandla flera medborgarinitiativ om olika djurarter, som till exempel den vitkindade gåsen, vargen och saimenvikaren. Problematiken som uppstår när en arts bestånd drastiskt ökar är mångfacetterad och måste granskas från flera olika perspektiv. Djurbeståndens storlek har betydande inverkar på andra arter och naturen i sin helhet. Vi måste ha större förståelse för vilka konsekvenser våra politiska beslut om att skydda, eller låta bli att skydda, en specifik art har. Att inte vidta åtgärder då ett djurbestånd drastiskt ökar har stor inverkan på den ekologiska mångfalden.
Vargattacken på betesfår ute i Replots skärgård har haft stora följder. Förutom de självklara följderna med förlorade liv hotas nu hundratals hektar strandbete bli obetade. Då djurarternas symbios rubbas kan konsekvenserna för miljön bli allvarliga. Skarven, vars bestånd ökat kraftigt, har påverkat fiskebeståndet i våra sjöar och hav, något som alla fiskare som inte längre kan utföra sitt yrke har blivit varse om. Jag vill uppmärksamma att frågorna om enskilda arter har en stor innebörd och bör ses från ett helhetsperspektiv. Det betyder att jag inte heller ser någon lösning i att utrota enskilda arter. Vi bör debattera frågor i politiken och mötas där våra åsikter går isär, men beslut ska grunda sig på helhetsbedömningar som även beaktar vilka följderna blir om inga åtgärder alls görs i vissa frågor.
Anders Norrback, riksdagsledamot, SFP