Under denna vecka i riksdagen har vi behandlat den stora och viktig reformen som innefattar den förlängda läroplikten. Utbildningen är och kommer även i fortsättningen att vara en av de största enskilda faktorerna till att vi i Finland klarat oss så bra som vi gör. Skolan och utbildningen spelar även en nyckelroll, då vi försöker bekämpa barn- och ungas marginalisering i samhället. Reformen i sig har goda målsättningar men vi måste inse att det samtidigt betyder mera ansvar för skolorna och framförallt personalen. För att klara av detta behövs det tillräckliga resurser för att säkerställa undervisningens kvalitet. Under denna regeringsperiod har det redan gjort stora ekonomiska satsningar på alla stadier inom utbildningen och detta bör även fortsätta.

Veckans stora politiska thriller har varit presidentvalet i USA. Valet är utan tvekan det val som väcker mest medieuppmärksamhet i världen. Det var inte överraskande att efterspelet och resultatet blivit en minst sagt kaotisk avslutning på den utdragna rösträkningen. För demokratins skull önskar jag att USA nu kommer att få ett valresultat som kan godkännas av alla. Förtroendet för samhällssystemet får inte äventyras. Den nyvalda presidenten kommer oavsett resultatet att ärva ett delat och splittrat land. För att lyckas med att återförena folket, behövs mycket arbete och ett förändrat debattklimat. Det jag är oroad över är att diskussionsklimatet blivit så hätskt att argumentationen inom politiken inte längre känns meningsfull.

Vi beslutsfattare har mycket att tänka på då vi analyserar valresultatet och människornas valbeteende. Detta är en global trend som bekräftats under presidentvalet i USA.  En del väljare värdesätter inte vetenskap, utan förlitar sig på så kallade pseudovetenskaper.  Det som spelar en allt större roll för väljare, är vad som utlovas för att förbättra livskvalitén för specifika grupper i samhället. Samtidigt motarbetar dessa grupper aktivt människor som har annorlunda värderingar. Enligt min uppfattning kan inte valretorik grunda sig på tomma ord, som därtill gör en stark linjedragning mellan vi och dom.  Anhängarna av denna slags politik vill på ett tydligt sätt skilja mellan vinnare och förlorare.  Det valresultat som röstas fram måste respekteras. I en sund demokrati skall den politiska målsättningen vara ett bättre samhälle för alla. Hur vi uppnår detta skall vara innehållet i den politiska diskussionen.

Avslutningsvis vill jag passa på att önska alla trevlig svenska dagen i efterskott.  Regeringsprogrammet har bidragit till ett förbättrat språkklimat i Finland. Detta är resultatet av ett målmedvetet arbete som många bidragit till.  Viktigt är alltid att vi själva värnar om vårt eget språk och den egna kulturen. Vi skall våga tala svenska 365 dagar om året.

Anders Norrback, riksdagsledamot, SFP