EU:s långtidsbudget och stimulanspaket har präglat den politiska diskussionen i riksdagen. Interpellationsdebatten om EU-medlen har åter igen visat att vissa partier vill att kommunalvalet ska handla om annat än kommunala frågor. Kanske man saknar visioner om kommunernas framtid? Nu när regeringen fick fortsatt förtroende i riksdagens omröstning på onsdagen, kan vi hoppeligen återgå till det normala arbetet och blicka framåt på hur EU-stimulanspengarna skall kanaliseras.  Ett faktum är att EU- medlemsländerna för tillfället behöver en stimulans för att komma över den svåra ekonomiska svackan som pandemin orsakat. Stimuleringen kommer även att ha positiva effekter för landsbygden, då en del av återhämtningspengarna kommer att kanaliseras till projekthelheter som gynnar landsbygden. I dagsläget finns det inte heller några andra politiskt realistiska alternativa lösningar som kunde lösa situationen på ett lika effektivt sätt som en gemensam stimulanspolitik.

Förutom de aktuella EU ärenden vill jag fästa uppmärksamhet på de ungas välmående. Denna fråga behandlades även på frågetimmen och berörde oss alla.  Rapporterna om de ungas välmående har varit alarmerande. Enligt ungdomsbarometern som publicerades i veckan har de unga aldrig mått så dåligt som nu. Barometern har publicerats sedan 1997. Forskningen har visat att detta berör alla, oavsett socialekonomisk bakgrund. Att pandemin haft en klar negativ inverkan på den mentala hälsan kan inte förbises. Trenderna var dock oroande redan före pandemiutbrottet och bör tas på största alvar.

Frågan är också aktuell på grund av att rättegången kring den tragiska händelsen som skedde i Helsingfors.  Händelserna ledde till att en 16-åring avled.  Vi måste fästa uppmärksamhet på hur unga mår i vår omgivning.  Resurser till barnskyddet och satsningar på utbildning och dylika satsningar, görs för sådana händelser inte skall upprepas. Ingen får lämnas utanför skyddsnätet och de tjänster som tar hand om välbefinnandet. Det är vår skyldighet att se till att alla känner sig trygga även i dessa svåra tider. Om vi också i framtiden vill vara ett nordiskt välfärdssamhälle, måste frågan prioriteras. Vi har inte råd att tappa en hel generation. Här har vi alla ett stort gemensamt ansvar.

Anders Norrback, riksdagsledamot, SFP