De politiska partiernas partisekreterare har en tid diskute­rat om möjligheterna att genomföra kommunalvalet, trots pandemin. Förra lördagen fattades beslutet, slutresultatet av dessa förhandlingar torde inte vara en nyhet för någon merai detta skede. Att flytta på val är inget som sker eller ska göras utan väl­digt tungt vägande orsaker. Beslut som berör val görs parla­mentariskt, vilket innebär att uppdelningen i opposition och regering inte existerar. I detta fall kan det konstateras att hela åtta partier av nio var av den åsikten att valet i rådande pandemiläge måste skjutas fram. I takt med att allt flera blir vaccinerade kan vi försäkra oss om att röstberättigade har möjligheten att rösta tryggt. I ett val där en stor grupp människor inte kan rösta på grund av att de är sjuka eller sitter i karantän äventyras valets legiti­mitet.

De röster som försöker sprida falsk information om att bakgrunden till att valet flyttas skulle vara politisk är de som i verkligheten är ett hot mot demokratin. Justitie ministeriet har enligt mig agerat på ett logiskt och ansvarsfullt sätt under denna process för att säkerställa att rösträtten garan­teras och att smittspridningen begränsas. De alarmerande smittsiffrorna och prognoserna från THL vände på opinionen om att valet kan hållas som plane­rat. Vi har fått höra väldigt oroväckande nyheter från vårt grannland Estland, där smittfallen ökat explosionsartat. En liknande utveckling måste gå att undvika i Finland och flytten av val är en av flera åtgärder för att säkerställa män­niskors hälsa.

Flytt av kommunalval  har skett två gånger tidigare i Fin­lands historia. Under krigsåren satt kommunfullmäktige­församlingarna i nio år, mellan åren 1936–1945. År 2016 flyttades valet framåt med ett halvt år så att valet ordnas på våren i stället för hösten. Detta gjordes för att vi i framtiden skulle ha en enhetlig tidpunkt för när vi ordnar val i Finland. Att skjuta fram val är alltsåinget som skett ofta och orsakerna har varit tungt vägande. Dagens pandemiläge fyller dock väl kriterierna för att jag ska anse att det är befogat att flytta kommunalvalet. En analys om vilken inverkan flytten av valdagen i praktiken kommer att ha är svår att göra på förhand. Ur besluts fattandets perspektiv kan man konstatera att mandat periodens längd för de förtroendevalda inte kommer att förkortas märkbart; i praktiken kommer detta att innebära 1–2 möten färre under mandatperioden. Det som däremot är av ett större intresse är att se var röstningsprocenten kommer att landa. Ur demokratisk synvinkel är det viktigt att vi uppnår ett så högt valdeltagande som möjligt.

Även riksdagsarbetet drabbas av pandemin, då största delen av utskottsmötena sker virtuellt. Samtidigt har riks dagen begränsat arbetet i plenum, så att där endast behandlas brådskande ärenden. Allt detta påminner om att vi verkligen lever i ett allvarligt pandemiläge, då vi alla åter­igen måste undvika sociala kontakter. Hoppeligen kommer de närmaste månaderna att upp­visa en positiv utveckling i smittläget, så att vi kan lätta på restriktionerna. Vi kämpar vidare.