Försommarens två stora politiska händelser är kommunalvalet som avgjordes förra söndagen samt social- och hälsovårdsreformens riksdagsbehandling, vilken är på slutrakan. Jag vill rikta ett stort tack till alla som har varit och röstat i kommunalvalet. Detta är viktigt att vi har en representativ demokrati där valdeltagandet ligger på en hög nivå. Den här gången blev valdeltagandet på en alarmerande låg nivå. Orsakerna till att det blev så är säkerligen flera. Målsättningen måste ändå vara att vända den negativa trenden. Jag hoppas på att det kommunala beslutsfattandet under det följande mandatperioden öppnas upp, så att allt flera kunde känna sig delaktiga i kommunalpolitiken och röstar i kommande val.
De invalda kommunpolitikerna står inför spännande tider. Kommunernas uppgifter kommer att omformas under mandat-perioden, då vi gör en omorganisering inom social- och hälsovårdssektorn. I korthet kan man konstatera att reformen verkligen behövs för att vi i framtiden klarar av att sköta hälsovården på ett jämlikt ekono-miskt effektivare sätt.
Efter reformen är det viktigt att vårdens kvalitet står i fokus och att vården på svenska säkerställs, detta behöver ständig bevakning. Alltid finns det saker som måste justeras i efterhand, då en reform av denna storlek genomförs. Reformen kommer att omforma hela förvaltningsstrukturen i Finland och har även en stor inverkan i kommunerna och deras ansvarsområden. Jag är ändå övertygad om att det nu är dags att godkänna en kompromisslösning.Kommunernas stora utmaning blir att omforma sin verksamhet, där också centrala uppgifterna kommer att behöva utvärderas. Att hitta de tyngdpunktsområden som man skall satsa på i framtiden är en stor fråga. Förutom de lagstad-gade tjänsterna som skall erbjudas, är det viktigt att kommunerna nu satsar på frågor som ökar på drag-ningskraften för den egna regionen och i våra kommuner.
MålsättnIngen för oss i Sydösterbotten skall vara att gynna näringslivet och växa i befolkningsmängd. För att lyckas med detta måste samarbetet intensifieras och arbetskraftspolitiken effektiviseras. Detta kommer att gynnas av att kommunerna med stor sanno-likhet får ett större ansvar för sysselsättnings- och integrationsfrågorna från och med 2024. Utbildning och tillgången på kun-nig arbetskraft både genom inflyttning och lyckad integration är och kommer fortsättningsvis att vara en viktig framgångsfaktor för ett framgångsrikt Österbotten. Jag vill passa på att önska alla läsare en skön sommar.