Den gångna veckan har varit avvikande för min egen del. Jag har förmånen att delta i en totalförsvarskurs. Vi del tagare får bekanta oss med totalförsvaret och får en bild över sam­hällets beredskap i olika krissituationer. Kursen har för­stärkt min uppfattning om hur viktigt det är med en funge­rande krisberedskap och självförsörjning. Ett ur alla synvinklar aktuellt ämne är el produktionen. Elektricitet är en förnödenhet som behövs i allt större ut­sträckning. För tillfället har elpriserna väckt diskussion, då marknadspriserna höjs bland annat på grund av lite nederbörd i Norge. Priserna fluktuerar och vi är en del av den nordiska elmarknaden.Prisskiftningar är i sig inte onormala, men i det långa loppet skapar oförutsägbara prisskiftningar besvär och osäkerhet för såväl privatpersoner som företag. Därför är det av största vikt att den inhemska energiproduktionens tillväxt tryggas. Detta är också en nödvändighet om vi ska komma fram till ett fossilfritt samhälle.

Biogas är ett naturligt och miljövänligt bränsle. Regionen har starka aktörer inom denna bransch. Utvecklingen, fast den kunde vara snabbare, är positiv och ger en signal om att det finns alternativa lösningar i energiproduktionen.I budgetförhandlingarna togs beslut om betydande satsningarinom biogasproduktionen. Detta är välkommet då man etablerarny företagsverksamhet inom energi sektorn. En mångsidig och varierande energiproduktion gynnar oss alla i det långa loppet. Här är Österbotten väl framme.Viktigt är att alltid utre­da konsekvenserna för befolk­ningen, ekonomin och miljön när satsningar görs. Öster­botten är också väl framme då det gäller vindkraften. Beträffande vindkraftsetableringarna har jag själv aktiveratmig genom att lämna in ett skriftligt spörsmål kring hur lednings gatorna dras. Här behöver lagstiftningen ses över så att miljöns, ekonomins, kommunens och markägarens intressen beaktas bättre.

Vi politiker kan genom besluten i riksdagen skapa ramaroch förutsättningar för företag att satsa på energi produktion. Lagstiftningen och de ekonomiska realiteterna styr produk­tionen mot de produktionsformer som anpassas effektivast enligt den rådande situationen. Även utsläpps kvoter och internationella överenskommelser har en betydelse full roll i vilken riktning energiproduktionen utvecklas.Jag vill samtidigt påpeka att all sorts övergång oftast skapar kostnader. Frågan är närmast hur vi politiker gör kostnaderna så regionalt, socialt och ekonomiskt rättvisa som möjligt. För en hållbar klimatomställning krävs det att alla dessa tre punkter uppfylls.

Som region har vi mycket att vinna på den nya håll­bara energiproduktionen. Vi har ett brett kunnande inom området och flera olika innovativa lösningar. Regionalt sett har vi våra specialstyrkor. I de norra delarna har vi fram­för allt kunnande inom biogas, Vasaregionen har sitt energi­kluster och de södra delarna är föregångare då det gäller vindkraftsetableringar.Allt som främjar en ren och hållbarare miljö har en marknads potential globalt då miljösmarta lösningar kom­mer att behövas nu och i framtiden. De som producerar smarta och innovativa lösningar kommer att vara de störstavinnarna även i framtiden. Det är just där vi i Österbotten ska befinna oss.