Höstsessionen i riksdagen håller på att lida mot sitt slut. Kommande vecka och fram till jul är det budgetbehandlingen i plenum som kommer att uppta det mesta av vår tid här i riksdagen.
Pandemiläget har åter börjat gå mot det sämre. Trots att vaccinationsgraden är hög ökar nu smittspridningen. I torsdags gavs ett lagförslag till riksdagen om krav på vaccinering av personal inom vården. Vidare diskuteras också en utvidgad användning av coronapasset. Frågorna kan verka enkla vid första anblicken. Det vi politiker hamnar att avväga nu är om de ovaccinerades frihet väger tyngre än de vaccinerades trygghet och frihet. Personligen är jag mot ett generellt vaccinationstvång. Däremot anser jag de befogad att kräva vaccinering av vårdpersonalen som är i kontakt med svaga och sjuka. De här frågorna är juridiskt komplicerade och grundlagsenligheten måste följas.
Jag hoppas att vi också småningom också får förslag som berör en utökad användning av coronapasset. Detta skulle innebära att man kan välja att leva ett mera begränsat liv som ovaccinerade, medan vi som är vaccinerade kan leva mera fritt. Här har de flesta medborgaren en valmöjlighet. Jag anser också att arbetsgivarna skall kunna kräva vaccinationspass av anställda. Då kunde man exempelvis ordna arbetslistor så att ovaccinerade inte arbetar samtidigt i samma utrymmen som vaccinerade. Att avsaknaden av coronaintyg skulle vara en uppsägningsgrund ställer jag mej däremot ytterst kritisk till. Rättigheterna för de som av medicinska orsaker inte kan ta vaccin måste också tryggas.
De rapporter som speglar verkligheten inom vården visar på en personal som är överbelastad och en skriande personalbrist. Vi har alla all orsak att visa vår tacksamhet mot de som under snart två års tid kämpat i första ledet för att ta hand om de drabbade. För vår allas bästa, inte minst vårdarnas, vore det bäst om vi alla skulle vara vaccinerade. Vaccinet är det effektivast sättet vi har att hantera situationen med i dagsläget.
Social- och hälsovården står inför stora utmaningar när de nya välfärdsområdena skall konkretiseras. I Österbotten inleds verksamheten i praktiken nu från nyåret när en samkommun under 2022 övertar verksamheten från kommunerna. Min bedömning är att vi är väl förberedda i Österbotten. Den 23.1.2022 har vi val till de nya välfärdsområdenas fullmäktige. Från och med den 1.1. 2023 är det inte längre de kommunala beslutsfattarna som besluter hur social- och hälsovården samt räddningsverksamheten bedrivs. Följ nu valdebatten, gå och rösta i januari.
Slutligen vill jag tillönska er alla fridfull adventstid, en God Jul och ett tryggt 2022.