Den politiska diskussionen under veckan har kretsat kring det internationella läget och hybridpåverkan mellan olika länder. Läget vid den belarusiska och polska gränsen är utmanande.Konflikter och problem av detta slag måste lösas internationellt och inom ramen för internationella avtal. Vi får inte vara naiva i dylika situationer men vi kan aldrig lägga de humanitära rättigheterna på undantag. Frågan behandlas i riksdagen nästa vecka med anledning av den interpellation oppositionen lämnat i frågan.
En annan fråga som varit i centrum är EU:s taxonomiförslag, som i praktiken är en rangordning av olika branschers miljövänlighet. Vår regering har meddelat som sin ståndpunkt att Finland ska rösta mot förslaget i EU. Enligt regeringen är förslaget till stora delar bra eller åtminstone acceptabelt. När det gäller hur skogen behandlas i förslaget anser man dock att detta inte är förenligt med våra intressen. Jag delar fullständigt regeringens bedömning i denna fråga och kommer under nästa veckas behandling i både jord och skogsbruks utskottet och i stora utskottet aktivt delta i diskussionerna.
Ett område som blivit allt mera aktuellt är de äldres välbefinnande i samhället. I torsdags hölls en aktualitetsdebatt kring seniorpolitiken. Då befolkningen blir allt äldre, måste även samhället smidigare kunna anpassa sig. De äldre är inte en enhetlig grupp, vilket ofta glöms bort i beslutsfattandet. Det finns inga universallösningar som skulle vara nyckeln till framgång i att garantera förut sättningarna för ett gott liv för våra seniormedborgare.Ensamhet och utanförskap är problem som blivit alltmera vardag även bland de äldre. Ensamhet leder som vi mycket väl vet till sjukdomar och nedsatt livskvalitet. De mänskliga kontakterna behövs för vårt välbefinnande oberoende ålder, men problemen konkretiseras ofta om man inte har ett naturligtsammanhang där man har ett socialt umgänge.
Digitaliseringen presenteras ofta som en lösning som gör det enklare att umgås. I bästa fall kan den underlätta att upprätthålla de sociala kontakterna, men den kan i värsta fall även orsaka problem för en del. När servicen flyttar över till nätet, har vi en grupp som står utanför: De som inte har kunskap om eller äger en dator. Trots vällovliga försök är problemet kvar och stort. Om inte annat hjälper borde lagstiftningen garantera alternativa sätt att trygga en likvärdig service också till de datorlösa.
Själv lyfte jag i torsdagens debatt upp frågan kring arbetskraftsbristen och den möjlighet de äldre kan utgöra här. Omkring hälften av pensionärerna jobbar eller vill göra det, om hinder inte fanns. Vårt system tvingar många med kunskap och vilja att lämna arbetslivet.Vi behöver en åldersgräns för när vi kan gå i pension. Däremot behöver vi inte en åldersgräns för när vi måste gå i pension. Om båda parterna är överens borde arbetet kunna fortgå, men i friare former om möjligt. Marginal skatten håller pensionärer som vill jobba hemma. Jag önskar att vi kan starta en diskussion kring frågan om skattepolitiska åtgärder kan utgöra en gångbar lösning på problemet.