Coronavirusutbrottet klassas nu som en pandemi. Risken för att smittas av coronaviruset har ökat i hela Europa och på andra håll i världen. Vi ska inte panikera, men vi har all orsak att inse allvaret i situationen. Det viktigaste är nu att bromsa spridningen av smitta och skydda de personer som är mest utsatta. För den enskilde gäller det att ta ansvar för att inte göra situationen värre.
Regeringen och våra myndigheter beslutade i torsdags om rekommendationer för att bromsa coronavirusets spridning. Det är viktigt att man följer med utvecklingen och tar myndigheternas råd på allvar.
Ifall situationen så kräver finns det beredskap att ta i bruk beredskapslagen som ger regeringen och myndigheterna undantagsfullmakter. Tröskeln att ta i bruk lagen ska dock vara hög eftersom lagen ger undantagsfullmakter att begränsa medborgarnas friheter och rättigheter. I ett sådant fall övervägs vilka åtgärder som anses nödvändiga för att begränsa spridningen av viruset. Tills vidare tar Finland inte till dessa undantagsåtgärder.
Coronaviruset har också negativa konsekvenser för ekonomin. Börsen har varit ovanligt turbulent den här veckan och vittnar om en utbredd oro på marknaden. Vi vet inte hur länge den ekonomiska turbulensen pågår. Regeringen följer noggrant med läget och hur coronaviruset påverkar både finländarnas hälsa och den offentliga ekonomin.
Folkets hälsa och säkerhet går före allt annat och regeringen förbereder sig för kostnader orsakade av coronan med en tilläggsbudget. Det finns också mekanismer att lätta på företagens betalningssvårigheter. Ifall ett exceptionellt konjunkturläge ser ut att bli verklighet är regeringen förberedd att utlösa det stimulanspaket på högst en miljard euro, dock högst 500 miljoner euro per år, som finns inskrivet i regeringsprogrammet.
Finland har en god beredskap att hantera situationen med coronaviruset. Vi ska komma ihåg att vi har ett välutvecklat hälsovårdssystem av världsklass. Våra myndigheter följer dagligen med situationen och informerar oss om hur viruset sprids och hur man ska skydda sig. Ifall läget ser ut att ändra drastiskt är våra myndigheter och regeringen förberedda att snabbt reagera med nödvändiga åtgärder. Det har bevisats.
Trots att den politiska diskussionen just nu överskuggas av coronaviruspandemin har vi en annan kris som pågår vid EU:s gränser. Hundratusentals migranter och flyktingar sitter som bäst fast vid gränsen mellan Turkiet och Grekland utan möjlighet att komma vidare. Läget är allvarligt.
Det är viktigt att EU-länderna stöder Grekland att övervaka sina gränser, samtidigt som vi följer internationella avtal och överenskommelser. Den här frågan kommer att diskuteras i interpellationsdebatten som hålls nästa veckas tisdag.
I övrigt fortgår lagstiftningsarbetet i stort sett som normalt. Själv jobbar jag mycket nu bland annat med Green Deal och den nya programperioden för lantbruket.
Det är oroligt i världen just nu. Nu gäller det att hålla huvudet kallt. Tillsammans, när vi alla hjälps åt, klarar vi det.
Anders Norrback, riksdagsledamot, SFP