Det här är min sista kolumn i Sydin innan riksdagen tar sommarpaus i början av juli. I början av året kändes det nya coronaviruset ännu avlägset för oss i Finland och i Europa. I februari tippade jag att vårens två stora utmaningar skulle kretsa kring klimat och sysselsättning. Så blev det inte riktigt. Vi alla vet varför. Utmaningarna kvarstår men har överskuggats av mer akuta angelägenheter.
I början av mars närmade sig oroligheterna i världen också oss i Finland. Den politiska diskussionen överskuggades av coronaviruset men samtidigt hade vi en annan kris som pågick vid EU:s gränser. Hundratusentals migranter och flyktingar satt fast vid gränsen mellan Turkiet och Grekland utan möjlighet att komma vidare. Läget var allvarligt. Frågan om hur EU-länderna ska hjälpa att övervaka EU:s yttre gränser samtidigt som vi följer internationella avtal och överenskommelser kvarstår på en principiell nivå.
Innan coronavirusläget tog över rikspolitiken hann riksdagen debattera bland annat sysselsättningspolitiken, överskuldsättningen bland medborgarna och genomförandet av FN:s konvention om rättigheter för personer med funktionsnedsättning. EU:s budgetramar för de kommande sju åren var en av de största politiska frågorna i februari både här i Finland och i EU. Förhandlingarna lades på is i och med coronapandemin men de kommer igång nu igen. Förhandlingarna är alltid utmanande men speciellt tuffa är de nu då pandemin slagit ett hål i medlemsländernas ekonomi och då den stora nettobetalaren Storbritannien inte längre är med. Sysselsättningen är nu viktigare än någonsin för att få Finland och hela Europa på fötterna igen. Inga åtgärder får uteslutas.
I veckan presenterade EU-kommissionen sitt förslag till en återhämtningsfond efter coronakrisen. Att ett solidariskt paket behövs är uppenbart, ett Europa i ekonomiskt kaos blir dyrare för oss alla. Förslaget kommer nu att stötas och blötas i medlemsländerna innan de via förhandlingar får sin slutliga form. Utan att gå in på detaljer är det viktigt att diskutera andelen stöd och andelen lån som ges. Vidare bör medlen riktas så att de stärker EU:s konkurrenskraft och har sikte på framtiden, inte till att korrigera dåligt skötta statsfinanser från tidigare. Enligt mig bör kontrollmekanismen utvecklas så att mottagande länder inte själva utför kontroller utan de sköts av oberoende kontrollanter, gärna från de nettobetalande länder.
Trots att undantagstillståndet och coronaviruset de senaste månaderna har dominerat mediaflödet och riksdagsarbetet har social- och hälsovårdsreformen parallellt tagit steg framåt. Också grundandet av vårt Österbottniska välfärdsområde är på gång. Reformen behövs för att trygga ett starkt välfärdsområde och en stark enhet i regionen som betjänar medborgarna lokalt på deras modersmål. För mig är det viktigt att Österbotten samarbetar i sådana här frågor som en enhet där allas åsikter beaktas.
Efter en exceptionell vår börjar det politiska arbetet småningom övergå mot det mera normala. Till exempel sparkar arbetet med nationalspråkstrategin igång. För min del återkommer jag med mina riksdagsbrev igen på hösten. Jag vill tacka alla läsaren för den gångna våren och önska er en god sommar. Ta hand om er själva och varandra och kom ihåg att vistas ute och njuta av solen.
Anders Norrback, riksdagsledamot, SFP