Regeringens historiska tilläggsbudget på 5,5 miljarder euro ska stöda den ekonomiska återhämtningen efter coronan.

Bland annat ingår ett stöd på 1,4 miljarder åt kommunerna som har tagit en hård smäll på grund av epidemin. Det är bra att staten nu kompenserar för inkomstbortfallen så att vi kan trygga en fungerade basservice åt kommuninvånarna. De problem som fanns innan epidemin kvarstår och fortfarande behövs det strukturella reformer för att balansera kommunernas ekonomi och förbättra basservicen. Här är både social- och hälsovårdsreformen men också grundandet av vårt Österbottniska välfärdsområde under arbete. Den sistnämnda reformen behövs för att trygga ett starkt välfärdsområde och en stark enhet i regionen som betjänar medborgarna lokalt på deras modersmål. För mig är det viktigt att Österbotten samarbetar i sådana här frågor som en enhet där allas åsikter beaktas.

I tilläggsbudgeten finns ett flertal satsningar på barns och ungas välbefinnande. Undantagsförhållandena har haft en negativ inverkan på barns och ungas vardag och regeringen gör rätt i att sätta fokus på deras välmående samtidigt som vi satsar på utbildningen på alla stadier. I återuppbyggnaden efter epidemin ska vi ta lärdom ur tidigare kriser. Att satsa på utbildning är bra för återhämtningen, en välutbildad befolkning skapar tillväxt, men av tidigare erfarenheter vet vi att vi också måste satsa på sociala åtgärder som förebygger och stävjar marginaliseringen av barn och unga. Jag ser det som ytterst viktigt att det i budgeten bland annat ingår satsningar på det uppsökande ungdomsarbetet och ungas fritidssysselsättning.

En fantastisk nyhet för Österbotten är att det satsas stort på infrastrukturen. Basunderhållet föreslås få 30 miljoner euro så att vi kan minska på vår reparationsskuld och förbättra trafiksäkerheten på våra vägar.  Oftast får de stora enskilda projekten den största uppmärksamheten, men i synnerhet på landsbygden är de mindre vägarnas skick av största betydelse. Också här tar vi ett kliv framåt igen.

Återhämtning behövs på både nationell och europeisk nivå för att få igång ekonomin och på så vis skapa välmående. Att ett solidariskt återhämtningspaket på EU-nivå behövs är uppenbart, ett Europa i ekonomiskt kaos blir dyrare för oss alla. Regeringen har konstaterat att EU-kommissionens förslag till en återhämtningsfond är behövlig men att förslaget som sådant inte kan omfattas. Under aktualitetsdebatten som hölls i torsdags kring frågan påpekade jag att för Finland som ett litet exportberoende land är ett konkurrenskraftigt och öppet Europa avgörande. Nu måste vi bland annat ta ställning till fondens storlek och hur andelen stöd och andelen lån fördelas. Åtgärderna ska vidare vara framtidsinriktade och stärka konkurrenskraften, samtidigt som målsättningarna och användningsändamålen definieras tydligt.  Enligt mig bör kontrollmekanismen av medlens användning utvecklas så att mottagande länder inte själva utför kontroller, som idag, utan att de sköts av oberoende kontrollanter, gärna från de nettobetalande länderna.

Detta är min sista kolumn i VBL innan riksdagens sommaruppehåll som inleds i juli. Till slut vill jag önska alla läsaren en skön sommar. Följ rekommendationerna och hålls friska.

Anders Norrback, riksdagsledamot, SFP