Den förlängda läroplikten har under den gångna veckan diskuterats i riksdagen, detta är en regeringsproposition som är mycket omdiskuterad. Läroplikten firar 100-årsjubileum år 2021 och grundskolan infördes för ca 50 år sedan. Att nu läroplikten förlängs är ett följande steg. Förr i tiden började arbetskarriärerna mycket tidigare än nutidens genomsnitt, samtidigt har kraven på kunnande ökat. När världen förändras, förändras också våra krav på utbildningen. I praktiken har en 16-åring med endast grundskolan i bagaget omöjligt att hitta en arbetsplats på arbetsmarknaden idag. Också betydelsen av det livslånga lärandet utvecklas i en positiv riktning. Som exempel kan lyftas att en majoritet av studerande på andra stadiets yrkesutbildningar utgörs av personer som är äldre än den nya läropliktsåldern. I Finland är vi världsledande inom utbildningssektorn men fortsatta satsningar behövs. Enligt mig beror detta på en lyckad utbildningspolitik och en mycket kunnig och engagerad personal. Utbildningen har prioriterats av denna regering. Finlands nuvarande och kommande styrka i den globala ekonomin är en hög generell kunskapsnivå som i sin tur föder spetskompetenser.
På torsdagskvällen nåddes vi av glädjande besked från Bryssel. Medlemsländerna har nu nått enighet om EU:s långtidsbudget. Långtidsbudgeten är även viktigt för jordbrukarnas möjligheter att planera sina företags framtid. Fastän arbete med den nya programperioden redan pågått en tid, innebär öppna frågor alltid en osäkerhet. Budgeten kompletteras med ett stimulanspaket som utvecklats för att stärka EU:s gemensamma konkurrenskraft. Även Kina och USA har gjort massiva stimulanspaket för att lindra följderna av coronapandemin. Både i Finland och inom EU har paketet stöd av arbetsgivare, arbetstagare och ekonomisk expertis. I vår riksdag är det endast Sannfinländarna och Kristdemokraterna som inte kan omfatta stimulanspaketet. Nämnda partier lyfter bland annat kostnaden för paketet som en orsak till att det inte bör godkännas. Lite haltande blir dock argumentationen då man inte presenterat någon analys av effekterna och kostnader över ett uteblivet stödpaket. Nu gäller det att använda stimulansmedlen väl, dessa ger goda möjligheter för ett fortsatt välmående i tätorter och på landsbygden i Finland. Österbottens förbund har förtjänstfullt arbeta fram en strategi och projekt som vi vill satsa på och som vi hoppas får finansiering så att arbete kan börja.
Denna vecka har vi även behandlat livsmedelslagen i jord och skogsbruksutskottet. Lagförslaget har varit efterlängtad och jag gläder mig åt att den har som avsikt att stärka livsmedelsproducenternas ställning i livsmedelskedjan. Inhemsk matproduktionen är en viktig fråga, som uppmärksammats speciellt vid undantagsförhållanden. Det är viktigt att vi även i fortsättningen har inhemska matproducenter som har möjligheter att producera mat i Finland. Här har även alla konsumenter ett viktigt ansvar för att säkerställa att vi även i framtiden har möjligheter att äta inhemska livsmedel. Därför vill jag uppmana er alla läsare att köpa inhemska och lokalt producerade livsmedel till era julbord.
I och med att detta är min sista kolumn före juluppehållet i riksdagen vill jag passa på att önska en riktigt god jul och ett gott nytt år till alla läsare.
Riksdagsledamot Anders Norrback, SFP