I veckan har en interpellation diskuterats som berör immigration och ekonomi. En interpellation är ett instrument som erbjuder ledamöterna, i första hand oppositionen, möjligheten att pröva förtroendet för regeringen. Instrumen tet brukar vanligtvis användas när regeringen föreslagit något som oppositionen ifrågasätter eller tror är känsligt inom regeringen.
Det specIella med veckans interpellationsdebatt var att regeringen ännu inte gett sitt förslag till riksdagen. Regeringen har inte slutligt enats om förslagets utformning. För mig var interpellationen inget annat än politisk teater från Sannfinländarnas sida, vars målsättning var att spä på främlingsfientligheten och öka på tudelningen av vårt samhälle. När jag lyssnade på debatten i plenum blev jag bekymrad över hur en del av ledamöternaut talade sig om personer med utländsk bakgrund. Jag såg framför mig en expert inom energi teknologi som fått ett erbjudande om att arbeta i Österbotten. För att övertyga sin familj om vilket fint land Finland skulle vara att bo i, bekantade man sig med landet med familjen. Man tittade på väderrapporten och såg vårt typiska höstklimat framför sig. Man lyssnade på riksdags debatten och fick höra att in tolerans och främlingsrädsla har fotfäste i det nya landets riksdag. Att våra rekryterare målat bilden av vår sommar och vårt vinterklimat samt talat om vårt fina välfärdssystem, ställs förstås mot de ord och den verklighet vi politiker framställer.
Vi i Österbotten har redan länge sett vilka möjligheter en fungerande immigration kan öppna. Av tradition har vi tagit emot folk från när och fjärran som blivit en del av vårt samhälle. Hur dessa människor sysselsätter sig varierar. Behovet av arbetskraft är stort inom flera olika branscher, vilket innebär att vi behöver människor med olika slags bakgrund och kompetenser.Finland som land har ett ansvar att ta emot flyktingar från humanitärt drabbade områden. Då människor får en möjlig het att bygga ett nytt liv i ett främmande land, anser jag att de flesta har en äkta vilja att bli en del av vårt samhälle. Målsättningen, oberoende om man kommit som flykting eller som arbetskraftsinvandrare, ska vara att man blir en naturlig del av vårt samhälle. Detta innefattar utbildning, arbete och ett fritt liv.Integrationsprocessen ser självklart olika ut beroendepå vilken grundorsaken är till att man kommit till Finland. Framför allt när det gäller integrationen av flyktingar har vi orsak att se över våra processer. Vi måste lätta på de hinder som omöjliggör en snabb möjlighet till arbete, detta utan att vara blåögda. I synnerhetvid flyktingvågor finns det personer som av olika orsaker utnyttjar situationen och utsätter människor för utnyttjande och faror. Jag har dock fullt förtroende för att våra myndigheter kan hantera dessa utmaningar. UtmanIngen återstår. Vi behöver allt mera människor som flyttar in till vårt land för att den ekonomiska ekvationen ska fungera med en åldrande befolkning. Ett av de största problemen för den ekonomiska tillväxten för tillfället är det ogjorda arbetet, som hotar både de offentliga tjänsterna och de privata företagen.